Arttırılmış Gerçeklik ve Kum Havuzu, sensörlü ve farklı şekillerde, kum dolu bir havuz üzerinde, dağlar, tepeler, ovalar veya akarsuları sanal olarak oluşturup gerçek ile bütünleştiren; eğitim amaçlı eğlenceli bir artırılmış gerçeklik sergisidir.
Amacımız; ilkokulda hayat bilgisi ve sosyal bilgiler dersinden ortaokulda sosyal bilgiler derslerinde yine lise, coğrafya derslerinde yeryüzü şekilleri olan Dağ, kanyon, yayla, tepe, delta, geçit, plato, göl, boğaz, yarımada bunları öğretmek gerçekten çok zor oluyor. Eminim öğrenciler ilk duyduklarında bazılarını, bazılarıyla karıştırıyordur.
Artırılmış gerçeklik havuzu sayesinde öğrencilerin yeryüzü şekillerini uygulamalı şekilde öğrendiklerini, böylece akılda daha kalıcı olmasının sağlandığını, İzohips çizgilerini oluşturarak derinliklerini ölçüp ovaları, dağları, denizleri, dağların tepesindeki karlara varana kadar gösteren bir harita ile uygulamalı olarak öğrencilerimiz bu bilgileri öğrenmiş olacak.
Videoda izlediğiniz gibi elinizle çukur alanlar açtığınızda bu bölümler suyla doldurulabiliyor. Gerçek dünyada olduğu gibi boğazlar, vadiler, kanyonlar, nehirler oluşuyor. Yükselti yaptığımızda yeşil renkli ovalarımızı görüyoruz. Daha da yüksek yaptığımızda ise kahverengi renkle dağlarımızı görmüş olacağız. Yeryüzü şekillendikçe izohips (Eşyükselti) eğrileri de otomatik oluşuyor. Bunları bize AR Augmented Reality / Artırılmış Gerçeklik teknolojisi sağlıyor.
Elinizin hareketleri ile çukurlaşan, yükselen ve düzleşen zemini / araziyi tarayan bir 3D tarayıcı / scanner var. Kum kutusu içindeki yeryüzünü sürekli algılıyor topladığı bilgileri yazılıma veriyor, yazılım nerenin hangi coğrafi şekil olduğunu çözdüğünde renkli görüntüyü projeksiyon ile yansıtıyor. Bu yönüyle görüntümüz durağan değil sürekli hareket halindedir.